maandag 19 januari 2009

Geschiedenis van Eurosonic en Noorderslag

De eerste Noorderslag vond plaats in 1986. Het begon allemaal als een wedstrijd tussen tien Nederlandse, en tien Belgische bands. Het was festival gericht op de inwoners van Groningen.
Inmiddels, twintig jaar later is Eurosonic Noorderslag 2009 een van de belangrijkste muziekplatforms van Europa. Met bezoekers en artiesten uit vele landen.

Noorderslag heeft zichzelf snel ontwikkeld tot een drukbezocht en bekend festival. Er kwamen steeds meer professionals op af, waardoor het belang van het festival alleen maar groeide.
Volgens creatief directeur Peter Smidt is dit tegenwoordig het doel van Eurosonic Noorderslag “Zorgen dat er zoveel mogelijk professionals aanwezig zijn, die handen en voeten aan de carrières van de artiesten kunnen geven”. Om deze reden is ook vanaf 1993 elke editie een Noorderslagseminar ingepland je kunt op deze manier beter van gedachten wisselen dan tijdens een optreden van een band. Dit begon met een kleine 300 bezoekers, inmiddels komen er per keer meer dan 2.500 mensen uit heel Europa.
In datzelfde jaar werd er ook een klein "tegenfestivalletje" onder de naam "Noorderslagting" georganiseerd. Zo konden mensen die naar het Seminar waren geweest op vrijdag nog een aantal lokale bands zien spelen. Vanaf 1995 werd de vrijdag officieel onderdeel van Noorderslag en veranderde de naam in Euroslag, zo werd er meer nadruk gelegd op de buitenlandse bands.
Deze konden onder andere ook zorgen voor reclame voor Nederlandse bands in het buitenland omdat de muziekindustrie hier gewoonweg te klein is.

Euroslag had een duidelijk doel: De hele muziekindustrie is erg gericht op producties uit Amerika en Groot Britannie, naar de muziek uit europa werd niet geluisterd.
De naam Euroslag werd in 1999 veranderd in Eurosonic. Nadat de organisatie contact had opgenomen had met europese radiostations ( European Broadcasting Union) “daar werd gezegd dat wij een aardig voorstel hadden, maar er was een probleempje: “I can't say the word 'slag' on radio!” Dat betekent namelijk hoer in het Engels.” Aldus Peter Smidt. Sinds de naamswijziging wordt EuroSonic uitgezonden in heel Europa. Vanaf de editie 2000 werd ook de donderdagavond erbij getrokken en sindsdien heeft EuroSonic Noorderslag in grote lijnen zijn huidige vorm bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten